SCHIMBARI ALE NORMELOR PRIVIND TVA INCEPAND CU 1 IULIE 2021

SCHIMBARI ALE NORMELOR PRIVIND TVA-UL IN UE

Noi reguli de TVA pentru e-commerce incepand cu 1 iulie 2021

Livrarile de bunuri la distanta catre clienti din alte State Membre ale UE .

Toate companiile vor fi influentate de noile modificari, dar in special cele care se ocupa de vanzari business-to-consumer (B2C), precum si platformele online, inclusiv acelea din UE si din afara UE, care vand catre clienti din UE.

Aceste schimbari pot conduce la proceduri mai simple si, de asemenea, la procese de administrare  simplificate.In acelasi timp, modificarile pot avea implicatii mai vaste asupra modului in care va desfasurati afacerile in UE.

In momentul de fata, companiile care efectueaza vanzari la distanta de bunuri catre cumparatorii din alte State Membre ale UE trebuie sa se inregistreze si sa plateasca TVA in Statul Membru al cumparatorilor, daca este depasit plafonul pentru vanzari de bunuri la distanta (diferit in functie de Statul membru de destinatie).

Incepand cu 1 iulie 2021, se vor implementa noi reguli care afecteaza normele privind TVA aplicabile activitatilor de comert electronic (e-commerce) pentru livrarile la distanta catre alte State Membre. Astfel , potrivit noilor reguli , va exista un plafon unic de 10.000 euro pentru livrari de bunuri la distanta valabil la nivel UE (cumulat pe toate  Statele Membre ), care va inlocui plafonul actual (35.000/100.000 euro) diferit in functie de Statul Membru de destinatie.

In cazul in care acest plafon este depasit, locul livrarii de bunuri este in statul membru de destinatie, astfel incat furnizorul bunurilor este obligat sa colecteze TVA conform cotei aplicata in acel Stat Membru. Acest lucru obliga firmele din Romania care livreaza bunuri B2C catre clienti din celelalte state membre la inregistrare , raportare si plata TVA in fiecare stat membru in care se livreaza bunuri.

Odata cu noile modificari a fost introdus sistemul de returnare a Tva-ului in UE ONE-STOP-SHOP (OSS).

Ce este ONE STOP SHOP (OSS)?

OSS este un ghiseu unic la nivel UE, prin care furnizorii de bunuri B2C isi pot indeplini obligatiile de raportare intr-un singur Stat Membru (de regula, cel in care sunt stabiliti) pentru toate livrarile de bunuri B2C efectuate in interiorul UE. Puteti afla mai multe informatii privind utilizarea OSS accesand linkul de mai jos:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Informatii_R/Ghid_OSS_14052021.pdf

Daca se inscriu in OSS, companiile nu vor mai trebui sa se inregistreze in scopuri de TVA in fiecare tara din UE, in care vand, inregistrarea nu este obligatorie. Dar, odata cu introducerea sistemului OSS, UE elimina, de asemnea, si regimul de praguri ale tva-ului pentru vanzarile internationale. In loc sa se inregistreze pentru TVA in mai multe tari din UE, companiile vor ave optiunea de a completa o declaratie OSS trimestriala, care va include toate vanzarile lor eligibile din UE catre consumatori. Tva-ul va fi achitat catre autoritatile fiscale din tara de rezidenta a companiilor, acesta urmand sa le fie trimis tarilor respective.

Acesta modalitate reduce complexitatea si costurile transfrontaliere, generate de reglementarile diferite in privinta tva pentru comerciantii online, si ar putea facilita dezvoltarea acestui comert.

Anumite platforme online devin furnizorul si colectorul desemnat al TVA-ului

Platformele care intra in sfera noilor norme UE privind Tva-ul pot fi, de exemplu, platformele online care faciliteaza tranzactia de vanzare. Acestea le vor permite comerciantilor sa vanda bunurile direct catre clienti.

Anumite platforme online, mai degraba decat comerciantii prezenti pe acestea, vor fi obligate sa colecteze, sa raporteze si sa trimita TVA-ul datorat. Colectarea TVA-ului de catre platformele online se va aplica pentru urmatoarele tranzactii:

*expedieri de import B2C in UE, cu valoare de 150 de euro sau mai mica (in cazul in care platforma a optat pentru OSS);

*vanzari de bunuri in interiorul Uniunii, de catre comerciantii din afara UE, catre consumatori din UE.

Ce impact poate avea modificarea asupra afacerii mele?

Pentru expedierile de import B2C cu o valoare de 150 de euro, in cazul platformelor online ce au optat pentru OSS, companiile care vand prin intermediul acestora, trebuie sa utilizeze numarul OSS al platformei online si sa il furnizeze partii responsabile de efectuarea declaratiei vamale.

Companiile care utilizeaza mai multe platforme online pentru vanzarea de bunuri trebuie sa pastreze dovada clara a vanzarilor efectuate pe fiecare dintre platforme. De asemena, acestea trebuie sa ii furnizeze declarantului vamal numarul OSS corespunzator fiecarei vanzari.

Companiile din afara UE, care utilizeaza platformele online pentru vanzari de bunuri catre UE si in interiorul Uniunii, catre consumatori din UE, nu vor mai avea nevoie sa se inregistreze in scopuri de TVA  in statele membre ale UE, deoarece platforma online va fi considerata drept furnizor de bunuri si, prin urmare, va fi responsabila de colectarea TVA. Acest lucru ar putea reduce efortul administrativ pentru comerciantii din afara UE.

ELIMINAREA PLAFONULUI DE 22 EURO, IN CAZUL BUNURILOR VAMUITE IN AFARA ROMANIEI, SAU A CELUI DE 10 EURO, IN CAZUL BUNURILOR VAMUITE IN ROMANIA, PENTRU SCUTIREA DE TVA

Incepand cu 1 iulie 2021, Tva-ul se va aplica tuturor bunurilor comerciale importate in UE, indiferent de valoarea acestora .Pentru transporturile cu o valoare de 150 EURO sau mai mica, acesta poate fi perceput de comerciantul (din afara UE) in momentul vanzarii, utilizand noul regim, Import One- Stop-Shop, sau poate fi colectat de la clientul final de catre declarantul vamal.

Companiile din UE, care comercializeaza online bunuri din afara UE,CATRE clientii din UE, pot alege sa utilizeze OSS. Vom stabili mai departe care este impactul asupra comertului online.

Companiile din UE care vand bunuri provenite din interiorul statelor membre UE nu vor fi afectate de eliminarea pragului de 22 euro  pentru bunurile cu valoare mica. Pe de alta parte, companiile din UE care vand bunuri importate din afara UE nu vor mai fi scutite  de TVA pentru expedieri evaluate sub 22 euro.

Vom relata mai jos un exemplu pus in practica conform legislatie de acum si legislatia modificata incepand cu 1 iulie 2021.

Sa presupunem ca o societate din Romania vinde o folie de protectie pentru telefon care valoreaza 10 euro unui client din UE, aflat tot in Romania. Acesta protectie de telefon este expediata din China catre client.

Inainte de 1 iulie 2021 expedierea poate fi importata in UE fara TVA , deoarece valoarea acesteia este sub 22 euro.

Dupa 1 iulie 2021 se va percepe TVA pentru toate expedierile, indiferent de valoare. TVA-ul perceput depinde de cota stabilita in tara de resedinta a cumparatorului.