POT FACTURA IN VALUTA CATRE UN CLIENT DIN ROMANIA?

Am primit intrebarea din titlu de foarte multe ori, si cred ca este util sa lamurim lucrurile.

O firma romaneasca poate emite cate un alt client roman, fie el persoana fizica sau juridica o factura fiscala DOAR in LEI. Asta o zice BNR-ul  potrivit Regulamentului BNR  nr. 6/2012 privind regimul valutar privind modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 4/2005 privind regimul valutar, articolul 3, alin (1) si „(1^1)

Exista totusi cateva exceptii prevazute in Anexa 2 a regulamentului de mai sus din care le amintim pe cele mai importante si uzuale (pentru o descriere a lor completa, consultati regulamentul BNR):

  1. Operatiuni cu persoane fizice si juridice nerezidente in Romania; de exemplu, orice contract de prestari servicii si livrare marfa catre clienti externi
  2. Operatiile ce se intampla bordul aeronavelor, aeroporturilor, navelor sau trenurilor internationale
  3. Persoanele fizice intre ele, pentru operatiuni cu caracter ocazional – de exemplu cand se vand bunuri proprii, sa zicem un apartament sau o masina.
  4. Transportul international de marfuri si turismul international. – atentie doar turismul international.
  5. Persoanele juridice si fizice pentru orice operatiuni desfasurate in strainatate

In afara acestor domenii de activitate, un client persoana juridica romana daca doreste sa emita o factura catre un alt client persoana juridica sau fizica romana, o face in moneda RON iar orice echivalenta intr-o alta moneda, precum si cursul valutar, se va trece la descrierea produselor/serviciilor.

Factura va putea fi emise intr-o moneda straina, alta decat RON, doar daca facturile se emit catre un client strain sau doar daca va gasiti intr-unul din cazurile exceptionale de mai sus. Dar ca regula generala, tineti minte: pentru clienti romani (rezidenti romani) facturati in RON si faceti mentiuni despre valuta si cursul de schimb pe factura.