Cum e mai avantajos din punct de vedere fiscal: PFA sau SRL?

Prima intrebare la inceput de drum spre antreprenoriat de obicei este:

Cum e mai avantajos din punct de vedere fiscal: PFA sau SRL?

In continuare o sa prezint 3 situatii cand este bine sa iti faci PFA in loc de SRL:

  1. Cand ai o activitate sezoniera (vanzare martisoare spre exemplu).

In cazul in care desfasori activitate doar 2-3 luni pe an, deschiderea unui SRL s-ar putea sa fie un efort nejustificat. Comparativ cu un PFA, o societate implica mai multe costuri, atat la infiintare, cat si ulterior. Desigur, conteaza si valoarea veniturilor pe care le estimezi, iar un specialist in domeniul fiscal te poate ajuta in luarea celei mai avantajoase decizii.

  • Cand esti angajat si doresti sa prestezi niste servicii pe langa job, valoarea veniturilor din aceste servicii nefiind semnificativa.

Un PFA pe norma de venit, dar care are si calitatea de salariat cu norma intreaga si pe perioada nedeterminata, poate solicita diminuarea normei de venit cu 50%. Impozitul pe venit datorat se va determina prin aplicarea cotei de 10% asupra normei de venit. Prin injumatatirea normei de venit ai sanse ca aceasta sa fie sub plafonul de 24.960 lei/an (adica 12 salarii minime) si sa nu mai datorezi contributii sociale pentru aceste venituri (consulta lista normelor de venit de pe site-ul ANAF).

  • Cand estimezi venituri lunare sub salariul minim pe economie (2.080 lei/ luna).

Si in acest caz vei achita doar impozit de 10%, nedepasind plafonul pentru a achita si contributiile sociale, iar detinerea unui SRL se poate dovedi a fi un efort nejustificat.

3 situatii cand este bine  SRL in loc de PFA:

La ora actuala, in Romania, impozitele aplicate asupra veniturilor unui SRL sunt mai mici comparativ cu ale unui PFA. Din punct de vedere fiscal, recomandarea este sa infiintati SRL (doar daca nu va incadrati in cele 3 situatii prezentate mai sus).

Sunt si situatii in care optarea pentru SRL ca si forma de organizare este considerata “implicita”, spre exemplu:

  1. Ai intentia sa participi la licitatii

PFA nu poate participa la licitatii, deoarece nu poate prezenta anumite situatii contabile solicitate. Contabilitatea unui SRL ofera toate informatiile necesare pentru determinarea indicatorilor economico-financiari relevanti.

  • Doresti sa faci productie

Activitatea de productie este mai complexa si necesita o evidenta mai detaliata a consumurilor, precum si a altor costuri. Din acest motiv apare necesitatea infiintarii unui SRL.

  • In activitatea ta ca si antreprenor ai nevoie de mai multi angajati , mai multe puncte de lucru.

Un SRL poate angaja oricate persoane doreste pentru a-si putea desfasura activitatea, pe cand un PFA este limitat la maxim 3 salariati. In cazul in care activitatea pe care intentionezi sa o desfasori implica mai multi salariati/mai multe puncte de lucru, atunci va trebui sa te orintezi spre SRL ca si forma de organizare.